Anjelský strom a darčeky pre deti, ktoré majú rodičov za mrežami

19. septembra 2023, aces, Nezaradené

Deti ktoré za nič nemôžu, napriek tomu nesú následky a psychicky strádajú. V Česku je odhadom 30 tisíc detí, ktoré majú rodičov vo väzení . 

Týmto deťom Medzinárodné väzenské  spoločenstvo posiela vánoční dárek s dopisem od rodičov. Najdôležitejšie je, že im doručia  nejen radost, ale i posolstvo – otec alebo mama na mňa myslí!    https://mvs.cz/andelsky-strom/

.

V Českej republike vzniklo toto spoločenstvo v roku 2010. Prison Fellowship International bolo založené na základe skúseností Charlese “Chucka” Colsona, bývalého poradcu prezidenta Richarda Nixona. 

Colson bol kvôli afére Watergate odsúdený k 7 mesiacom väzenia.  

Na Slovensku by bol dnes, ako člen organizovanej zločineckej skupiny odsúdený na veľa rokov.

Názory odborníkov na drakonické tresty:

Sudca českého krajského súdu:    Dopis väzňa https://www.pravniprostor.cz/nazory/ocima-petra-cerneho/dopis-vezne

V praxi to vyzerá tak, že dlhodobé tresty povedzme uložené na 5 a viac rokov, majú opačný dopad na jednotlivcov ako je rehabilitácia, resocializácia, adaptujú sa  do prostredia plného násilia, podvodov, klamstiev, intríg. Dôsledkom je strata pozitívnych sociálnych návykov a to znamená vyššie riziko rizikových návykov správania do budúcnosti.

Slovensko:  že máme  Trestný zákon s drakonickými trestami potvrdzuje, hodnotenie, – máme tretí na tretí najhorší výsledok v počte väzňov na 100 tisíc obyvateľov v Európskej únii (EÚ). 

Úlohou exministra Viliam Karasa ,bolo predložiť novelu Trestného zákona. Expertná skupina, ktorá  pracovala na novele mala cca 110  odborníkov z polície, advokácie, prokuratúry aj justície. O vynikajúcej pracovnej atmosfére pri práci, hovorili na tlačovej konferencií experti za jednotlivé skupiny.

zdroj:  TASRTV https://www.youtube.com/watch?v=lro0z6daa9c

Opakovane upozorňovali na  pozitívne účinky krátkodobých trestoch vo väzení. 

Totožný názor na tento druh trestov má napríklad  bývalý najvyšší štátny zástupca  ČR Pavel Zeman a ďalší český odborníci. Senátor Václav Láska uviedol – lepšie ako podmienka je 14 dní väzenia. (Otázky Václava Moravce.) https://sledovanietv.sk/epg/event/ct24%3A2023-09-17-A17091200

O pozitívnom účinku krátkodobých trestov napísal  tiež český krajský sudca v elektronickom časopise pravniprostor.cz – Dopis vězňe, nasledovné:

“Bývalý odsúdený prišiel po desiatich rokoch od rozhodnutia poďakovať sudcovi, že mu vtedy dal kratší nepodmienečný trest, pretože až pobyt vo väzení pre neho bol tým nutným budíčkom, na základe ktorého svoj život zmenil. Teraz má rodinu, deti a pracuje.”

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/672846-novy-trestny-poriadok-poslanci-odsunuli-exminister-i-advokati-kritizuju/

Ďalší projekt MVS je :  „Deň s dieťaťom má posilňovať rodinné väzby medzi odsúdenými rodičmi a ich deťmi. Deťom sa odchodom rodičia zmení zo dňa na deň celý život, veľmi sa tým trápi. Tieto celodenné stretnutia pomôžu rodinám upevniť vzťahy.“

 

Každému z nás, alebo naším blízkym sa môže  sa môže stať, že sa ocitne vo výkone trestu. Prednášajúci na seminári uviedol príklad – trestný čin v súvislosti s dopravnou nehodou. 

MVS v Českej republike  má podporovateľov z radov športovcov, umelcov atď.

https://www.tvnoe.cz/index.php/porad/37464-kulaty-stul-prace-ve-veznicich

Podobné projekty, ktoré opakovane vysvětluje ředitelka MVS, Gabriela Kabátová máme určite aj na Slovensku.  Málo o nich píšeme,  hovoríme, oceňujeme a dávame za príklad.  O potrebe zapojenia študentov do dobrovoľných aktivít  hovorila tiež  sudkyňa ESĽP  Katarína Šimáčková svojim študentom v prednáške nazvanej  “Najnespravedlivejšie rozsudky” https://www.youtube.com/watch?v=OgiQNzumOpc.