Založ si blog

Najnespravedlivejšie rozsudky, digitálna “spravodlivosť”a za všetky problémy môžu zákonodarci.

O najnespravedlivejších rozsudkoch hovorí opakovane od roku 2011  –  Katařína Šimáčková,-  bývalá česká advokátka, sudkyňa Ústavného súdu, sudkyňa, Najvyššieho správneho súdu. Od roku 2021  sudkyňa  Európskeho súdu pre ľudské práva.

K najpôsobivejším patrí  najnovší rozhovor pre českú verejnoprávnu televíziu.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10441294653-hyde-park-civilizace/224411058090302/

Pre svojich študentov, prednáša, píše, poskytuje rozhovory o témach z oblasti práva, opakovane. Pre  laicku verejnosť sú jej prednášky zrozumiteľné. Nikdy nehovorila o politike,  ani jeden krát sa nevyjadrila k prípadom, ktoré neboli ukončené. Podľa pani sudkyne by malo byť súčasťou právnických profesií jednoducho vysvetliť aj zložité právnické otázky. Moderátor Daniel Stach zrozumitelne  vysvetlil systém súdov v Česku, ktorý je odlišný od Slovenska. Pani sudkyňa vysvetlila  systém práce  v ESĽP. Hovorila tiež napríklad o nezáujme českých  sudcov o  stáže v ESĽP.

Podobný rozhovor v RTVS som nenašla. Najlepšiu prednášku o ľudských právach som si mohla  prečítať z konferencie na   českej univerzite.

Bola to prednáška slovenského profesora. Na konferenciach o práve, na Slovensku je tiež množstvo zaujímavých prednášok, ktoré sú dostupné  na internete. Bohužiaľ právo v našich médiách je vždy o politike.

Na Slovensku medzi tie najzaujímavejšie rozhovory , články a prednášky určite patria práve tie s  bývalým elitným vyšetrovateľom gen. prof. JUDr. Jaroslavom  Ivorom. Politika v nich nie je. 

.
https://youtu.be/sOcSdbx0E4s?si=eoczmXZsfptxv2aY

https://www.umb.sk/univerzita/verejnost-a-media/umb-v-mediach/rok-2023/februar-2023/slovensky-falcone-profesor-jaroslav-ivor.html

Digitálna   “spravodlivosť

.

Odsúdený od roku 2020 opakovane žiadal od okresného súdu zo súdneho spisu, elektronické dokumenty v tvare ktorý by boli v súlade s Nariadením Europského parlamentu a Rady (EU) č. 910/2014,o elektronickej identifikácii a službách vytvárajúcich dôveru pre elektronické transakcie.  Podal trestné oznámenie, sťažnosti. Všetky odpovede boli zamietavé. 

Napríklad: Sťažnosť odsúdeného,vo veci  “ poskytnutie digitálných dokumentov” ,postúpilo  MS SR dňa 8.9. 2023  predsedovi okresného súdu. Odsúdenému bola doručená  krátká, jasná a zrozumiteľná odpoveď. Má to vyriešiť okresný súd.

Odpoveď podľa mňa nebola v súlade s tým že “súčasťou právnických profesií by malo byť jednoducho vysvetliť aj zložité právnické otázky”. Tak ako sme si to vypočuli v českej televízií.

 Odpoveď okresného súdu znela nasledovne:

Okresné súdy nezodpovedajú za správnu aproximáciu nariadení EU do vnútorných právných predpisov , pričom postup nie je možný – podľa Nariadenia Europského parlamentu a Rady (EU) č. 910/2014,o elektronickej identifikácii a službách vytvárajúcich dôveru pre elektronické transakcie. 

Uvediem niektoré z argumentov na ktoré sa odsúdený v svojich sťažnostiach odvolal:

Publikácia  “Vplyv nových technológií na trestné právo” – obsahuje  aj vyjadrenia znalcov z odboru informačných technológií

znalci. Ing. David Mašin,  MBA…Jaroslav Techl

Iba ak je informácia (elektronické dokumenty) uložená v dôveryhodnom systéme – napríklad datové schránky, prípadne v spisovom systéme, ktorý garantuje nemennosť, len v tom prípade môžete garantovať, že informácie sú pravdivé a majú pravdivý obsah. Akékoľvek prelomenie systému potenciálne znamená znehodnotenie, znedôveryhodnie informačného obsahu digitálneho dôkazu.

ak získate prístup k zariadeniu na ktorom je informácia uložená tak táto

informácia je modifikovateľná. Znalcovi nestačí predložiť len súbor(digitálny dôkaz),

treba ďalšie opatrenia, informácie o prevádzke systému, časové razítko, záznam v spisovej službe, prípadne dôveryhodné nástroje tretej strany (uložisko, cloud), kompletnú

dokumentáciu k systému, bez týchto informácii, nie je možné ustáť, že tento dôkaz nie je

možné kompromitovať. Čo je elektronické je možné pozmeniť veľmi jednoducho. Digitálny dôkaz nie je možné hodnotiť bez kontextu. 

 —-    V zmysle ustanovení OZ neplatný je právny úkon, ktorý svojím obsahom alebo účelom odporuje zákonu alebo ho obchádza alebo sa prieči dobrým mravom, a ktorý nebol urobený vo forme, ktorú vyžaduje zákon alebo dohoda účastníkov.

—-   Podľa § 37 ods. 1 OZ , právny úkon sa musí urobiť slobodne a vážne, určite a zrozumiteľne ; inak je neplatný. Citované ustanovenie stanovuje základné náležitosti právnych úkonov, pričom pokiaľ právny úkon nespĺňa čo i len jednu náležitosť, je postihnutý absolútnou neplatnosťou.

—– Podľa uznesenia NS ČR z 24.11.2005, sp.zn. 26Cdo 1079/2005 je platnosť právneho úkonu treba posudzovať podľa všeobecne záväzných právnych predpisov, ktoré existovali v dobe, kedy bol právny úkon urobený.

—–  vyjadrenie ministerky spravodlivosti pre Denník N – 13.4.2022 , Ministerka spravodlivosti  Mária Kolíková chce o ukladaní dát na Najvyššom správnom súde hovoriť s jeho predsedom Pavlom Naďom. „Dáta, ktoré súvisia so súdnymi konaniami, musia byť osobitne chránené,“ 

Skutočnosť, že dokument nie je opatrený náležitosťami stanovenými § 69a ods. 8 zákona č. 499/2004 Zb.,neznamená, že takýto dokument nie je pravý, iba naň nemožno aplikovať vyvrátiteľnú domnienku pravosti vo vyššie uvedenom zmysle, tj. je nutné preukazovať jeho pravosť, nie neprávosť.

Pomocou transakčného protokolu (teda za pomoci údajov ukladaných o všetkých operáciách urobených s dokumentom) možno zabezpečiť neporušiteľnosť obsahu dokumentu, resp. ihneď zistiť ich porušenie.

Vo svojej podstate neexistujú u pôvodcov, ktorí musia viesť spisovú službu dokumenty, ktoré by neboli  evidované, aspoň tie úradné povahy, sú evidované vždy.

Za všetko môžu zákonodarci

Ďalší príklad, ktorý sa týka zákonodarcov: Citujem z rozhovoru s generálom Jaroslavom  IVOROM.

“Zločinnosť narastá hlavne u ľudí, ktorí si nemôžu zabezpečiť legálny príjem tým, že sa zamestnajú, alebo si nevedia nájsť primeranú prácu”.  

Vzdelanie, bývanie o tom hovorí súčasná koalicia a tiež napríklad KDH. Velmi zrozumiteľne to povedal bývalý minister školstva Ján Horecký pre TA3 – vzdelávať sa treba v odboroch kde chýbajú špecialisti- nie vždy to musí byť ďalšia vysoká škola.  Vzdelávať sa a rekvalifikovať je potrebné aj napríklad v päťdesiatke. 

To všetky doterajšie vlády a poslanci NR  deklarovali. Výsledok poznáme. 

Nedávno som počula v prednáške citát Winstona Churchilla: “Ukážte mi vaše väznice ja vám poviem aká ste krajina”. 

 U nás to neplatí. Romské osady sú horšie ako väzenie.  Delegácie na najvyššej úrovni osady navštívili  na začiatku volebného obdobia a tiež pred voľbami. Prišli a zabudli.

https://sita.sk/duo-hlina-matovic-zacalo-tour-de-roma-s-ceskym-karavanom

 Situacia sa od roku 2012 ešte zhoršila.

Vážny problém sú stavebné pozemky. Preto česká vláda nedávno umožnila v prípade najomnych bytov pozemky, ktoré patria štátu previesť bezplatne na obce. 

Zdroje:

https://zive.aktuality.sk/clanok/22NzCap/ucitel-telesnej-sa-chcel-zbavit-riaditela-vyuzil-na-to-falosny-hlas-vytvoreny-umelou-inteligenciou/

. https://youtu.be/FpBQTJQY8JA?si=X72evGoQsNofPDAf

https://www1.pluska.sk/gal/regiony/vychodne-slovensko/romska-osada-letanovsky-mlyn-zanikla-jej-obyvatelia-prestahovali-novych-bytov/6

Utýraná spravodlivosť. Volebný zákon treba zmeniť- nedávno zaznelo v prezidentskom paláci.

03.03.2024

Teda zmeniť, podľa pani prezidentky a 3 exprezidentov. Budú zákonodarci akceptovať odporúčanie? Zvládnu poslanci zmeniť volebný zákon ? Dúfam, že moderátori dajú túto otázku aj budúcim prezidentským kandidátom. [...]

Pohľad advokátky na zločin znásilnenia

12.02.2024

1/ V Česku, v Brne pred súdom sa nedávno demonštrovalo. Neprotestovalo sa proti trestnému zákonu. Protestovalo sa proti rozhodnutiam – rozsudkom súdov. Dôvod podmienka za zločin znásilnenia. Dôvodom demonštrácii na Slovensku táto téma nebola. Faktom je že, ak by chceli poslanci, zmeniť zákon v paragrafoch, ktoré sa týkajú domacého násilia, [...]

Anjelský strom a darčeky pre deti, ktoré majú rodičov za mrežami

19.09.2023

Deti ktoré za nič nemôžu, napriek tomu nesú následky a psychicky strádajú. V Česku je odhadom 30 tisíc detí, ktoré majú rodičov vo väzení . Týmto deťom Medzinárodné väzenské spoločenstvo posiela vánoční dárek s dopisem od rodičov. Najdôležitejšie je, že im doručia nejen radost, ale i posolstvo – otec alebo mama na mňa myslí! [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

aces

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6510x
Priemerná čítanosť článkov: 1628x

Autor blogu

Kategórie