Založ si blog

Domáce násilie – Záchranári žiadajú zachytky.

Na detské obete, ktoré sú najzraniteľnejšie, naši zákonodarci zabudli. České štatistiky uvádzajú 2500 detí. Na Slovensku je ich pravdepodobne viac.Téma, je u nás stále na vedľajšej koľaji. Pre Česko sa stala  politickou prioritou. Právne problémy sa u nás väčšinou riešia na tlačovkách, prípadne obštrukciami v NR. Sme lídrami v počte tlačoviek- ČT24 za rok ani jedna tlačovka. Tie slovenské  sa podpisujú na negatívnom konaní verejnosti.  Najnovší pripad nazvaný “ najväčšie babrátsvo Smeru” sa dotykal v minulom volebnom období aj poslanca Progresívneho Slovenska -( bolo to totožné). Vtedy to nebol Smer ale prezidentský úrad. Komentáre  často neobjektívne a vôbec nie zdržanlivé, spôsobujú napätie v spoločnosti. Zákonodarci majú pracovať  hlavne v NR- za to sú platení. Podrobnosti sú v odkazoch nižšie.

https://www.pravniprostor.cz/clanky/trestni-pravo/dite-jako-svedek-domaciho-nasili-cast-3-trestnepravni-odpovednost-pachatelu

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/obeti-znasilneni-uz-se-nebudeme-ptat-jestli-se-branila-vysvetluje-zmenu-v-zakone_2402081655_kac

Pred prezidentskými voľbami, domáce násilie bolo prioritou aj pre slovenskú  opozíciu. Potom to už nebol problém. Minister spravodlivosti  riešil sťažnosti opozície podané na  Ústavný súd a v Bruseli. Opozícia mala iné závažnejšie témy.

Podobne ako riešil trestný zákon minister spravodlivosti Boris Susko, riešia novelu trestného zákona aj v Ćesku. Prezident Petr Pavel, českí politici koaliční aj opoziční majú na trestný zákon podobný názor ako slovenský koaliční poslanci:

“Trestný systém do značnej miery supluje deficity sociálneho systému, čo je zle. České väznice sú preplnené,“ upozornil prezident Petr Pavel s tým, že štát to stojí veľa peňazí. S klesajúcim počtom personálu stúpa agresivita odsúdených, a to ako voči spoluväzňom, tak aj voči dozorcom. Veľmi rýchlo podľa neho je potrebné predložiť aj návrh novely trestného zákona.  Podľa informácií, ktoré dostal, predpokladá, že to bude už tento rok v septembri. Štát trestá väzením aj trestné činy, ktoré iné krajiny považujú za priestupky.  Denník N zverejnil rozhovor so sudcom Ústavného súdu SR Petrom Strakom. Má podobný  názor ako prezident Petr Pavel. Obsah je zamknutý. Problém je, že bežný občan v uzamknutom článku a médiu sa nemá možnosť zoznámiť s odlišným stanoviskom ústavného sudcu. Iné media sa témou nezaoberali.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/zive-brifink-prezidenta-k-zaverum-debaty-o-vezenstvi-352226

Česká justícia vlani od páchateľov vybrala necelú polmiliardu českých korún. Desatinu z toho dostali obete trestných činov, väčšina peňazí sa presunula do štátneho rozpočtu. Posilnenie peňažných trestov je súčasťou reformy trestnej politiky.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/mene-trestu-odneti-svobody-a-castejsi-penezite-sankce-ministerstvo-chce-snizit-rostouci-pocet-veznu-348427

https://dennikn.sk/4173176/ustavny-sudca-straka-ktory-je-za-miernejsie-tresty-kto-tresta-prisne-je-lubivy-humanizacia-je-krok-spolocnosti-k-lepsiemu/

Debata dlhoročného predsedu Mestského súdu Praha Libora Vávru s dvoma advokátmi a novinárom.

V jednom z mnohých rozhovorov pána sudcu sme mohli počuť jeho názor – kto by mal písať zákony. Pôvodne si myslel, že sudcovia. Zmenil názor. Podľa neho by to mali byť akademici. Pretože ich vyjadrovanie je okrem iného precízne. Príklad – právnici, zákonodarci a ďalšia elita u nás bežne používajú slová aj v prípade neukončeného prípadu: kriminalnici, korupčníci, zločinci, svine, zlodeji-vaši ľudia, mafiáni, dezolati,  atď. V Česku sú to páchatelia, (advokáti hovorili napríklad o bielych golieroch) aj ostrejšie slová v odôvodnených prípadoch. 13 % z kategórie “biele goliere” je oslobodených. Celkovo uspeje iba 4,5 % sťažnosti obžalovaných pri opravných prostriedkoch. Predpokladám, že podobné štatistiky na Slovensku, nikdy neboli. 

Téma domáceho násilia v českých a slovenských štatistikach:

Česko

Vlastné ma neprekvapilo porovnanie štatistík medzi Českom a Slovenskom. 

Podľa údajov z roku 2022 má v Česku skúsenosť s domácim násilím -zažilo ho takmer 30 percent žien a 12 percent mužov. Približne 2500 prípadov domáceho násilia je v rodinách, kde vyrastajú deti.

https://advokatnidenik.cz/2024/05/31/odbornici-i-policie-vitaji-novelu-ktera-ma-pomoci-chranit-obeti-domaciho-nasili/

Vo viac ako polovici prípadov domáceho násilia (56 %) sú v rodine prítomné deti, čo vedie k transgeneračnému prenosu násilia. Polícia v ČR každoročne eviduje približne 500 prípadov trestného činu týrania osoby žijúcej v spoločnom obydlí, cez 70 vrážd motivovaných osobnými vzťahmi a viac ako 700 prípadov znásilnenia. Orgány sociálno-právnej ochrany detí riešia každý rok približne 2500 prípadov domáceho násilia v rodinách, kde vyrastajú deti.

Slovensko: štatistiky sú uvedené napríklad projekte:    Šanca na návrat 2,  národný projekt   EAN 9788097285654  

Zborník príspevkov z medzinárodnej konferencie Omšenie 11. – 13. novembra 2019.

Nepomer je napríklad v počte vrážd – blízke osoby. Porovnanie slovenskej štatistiky údaj   z roku 2017 –  103 obetí vraždy v súvislosti s partnerským násilím.  (strana č. 11) publikácie.

Počet všetkých ohlásených trestných činov  spáchaných partnerom 1568 prípadov.

V publikácii je uvedený príklad zo slovenskej praxe:

 Prípad Ivana Š., ktorý bol v minulosti opakovane súdne trestaný za majetkovú i násilnú trestnú činnosti. Ivan Š. bol odsúdený za nebezpečné vyhrážanie sa partnerke na trest v trvaní  6 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu jeden rok. V čase plynutia podmienečného trestu sa partnerke opakovane vyhrážal, kvôli tomu mu bol mu nariadený výkon nepodmienečného trestu. 

Po prepustení z VTOS dňa 18. 8. 2014 Ivan Š. (42) zastrelil expartnerku, jej matku a nakoniec aj sám seba.

Podľa mňa aj laik, keď porovná § 208 s českou normou vidí chyby. Terminológia  je z minulého storočia. Trestné sadzby oproti česku  drastické. Preto máme napríklad 1568 prípadov domáceho násilia ročne, ale podľa § 208 zvyčajnej niečo nad 150. Preto sa tomuto paragrafu súdy vyhýbajú. Za paragraf 208 odstavec 2, u nás páchateľ môže podľa štatistík a súdnych rozhodnutí dostať podmienku. 

Výsledok 103 vrážd v súvislosti DN oproti 70 v Česku. Nerozumiem prečo sa tvrdí, že u nás za stav v oblasti právneho štátu môže Smer SD. Po nežnej revolúcii Ministerstvo spravodlivosti patrilo Smeru iba 4 roky.  Preto tvrdenie, že za zlý stav v oblasti právneho štátu je zodpovedný Smer SD,  nepokladám za objektívne.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_ministrov_spravodlivosti_Slovenskej_republiky

https://plus7dni.pluska.sk/kauzy/zlata-bana-suskom-zruseny-analyticky-utvar-stal-miliony-eur

Samospravy mestskí aj obecní policajti a zachranari žiadajú opätovné zriadenie záchytiek.

Keď taký “prípad”o ktorých hovoria záchranari  príde namiesto zachytky domov k manželke, deťom, je možné, že to bude musieť riešiť okrem záchranároch aj  polícia, prokuratúra a súdy. Už roky ich záchytky Slovensko nemá. Policajti o probléme hovorili už aj s prezidentkou v roku 2023.

Hlava štátu im prisľúbila apel na kompetentných, aby sa problém vyriešil. “Je to jedna z tém, ktorú na našich pravidelných stretnutiach môžem prebrať aj s pánom premiérom,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Zdroje:  KRIMINOLOGICKÉ MOŽNOSTI  RIEŠENIA DOMÁCEHO NÁSILIA Zborník príspevkov z vedeckej konferencie  s medzinárodnou účasťou konanej  dňa 20. apríla 2017

Najnespravedlivejšie rozsudky, digitálna “spravodlivosť”a za všetky problémy môžu zákonodarci.

14.05.2024

O najnespravedlivejších rozsudkoch hovorí opakovane od roku 2011 – Katařína Šimáčková,- bývalá česká advokátka, sudkyňa Ústavného súdu, sudkyňa, Najvyššieho správneho súdu. Od roku 2021 sudkyňa Európskeho súdu pre ľudské práva. K najpôsobivejším patrí najnovší rozhovor pre českú verejnoprávnu televíziu. [...]

Utýraná spravodlivosť. Volebný zákon treba zmeniť- nedávno zaznelo v prezidentskom paláci.

03.03.2024

Teda zmeniť, podľa pani prezidentky a 3 exprezidentov. Budú zákonodarci akceptovať odporúčanie? Zvládnu poslanci zmeniť volebný zákon ? Dúfam, že moderátori dajú túto otázku aj budúcim prezidentským kandidátom. [...]

Pohľad advokátky na zločin znásilnenia

12.02.2024

1/ V Česku, v Brne pred súdom sa nedávno demonštrovalo. Neprotestovalo sa proti trestnému zákonu. Protestovalo sa proti rozhodnutiam – rozsudkom súdov. Dôvod podmienka za zločin znásilnenia. Dôvodom demonštrácii na Slovensku táto téma nebola. Faktom je že, ak by chceli poslanci, zmeniť zákon v paragrafoch, ktoré sa týkajú domacého násilia, [...]

Portugalsko, lesný požiar, hasičské lietadlo, požiar

V Portugalsku zúria rozsiahle požiare, vyžiadali si už najmenej dve obete

16.09.2024 22:00

Úrady informovali, že v dištrikte Aveiro nasadili 12 hasiacich lietadiel a v celej krajine bojujú najmenej s 20 požiarmi.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

aces

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 7651x
Priemerná čítanosť článkov: 1530x

Autor blogu

Kategórie