Založ si blog

Domáce násilie – Záchranári žiadajú zachytky.

Na detské obete, ktoré sú najzraniteľnejšie, naši zákonodarci zabudli. České štatistiky uvádzajú 2500 detí. Na Slovensku je ich pravdepodobne viac.Téma, je u nás stále na vedľajšej koľaji. Pre Česko sa stala  politickou prioritou. Právne problémy sa u nás väčšinou riešia na tlačovkách, prípadne obštrukciami v NR. Sme lídrami v počte tlačoviek- ČT24 za rok ani jedna tlačovka. Tie slovenské  sa podpisujú na negatívnom konaní verejnosti.  Najnovší pripad nazvaný “ najväčšie babrátsvo Smeru” sa dotykal v minulom volebnom období aj poslanca Progresívneho Slovenska -( bolo to totožné). Vtedy to nebol Smer ale prezidentský úrad. Komentáre  často neobjektívne a vôbec nie zdržanlivé, spôsobujú napätie v spoločnosti. Zákonodarci majú pracovať  hlavne v NR- za to sú platení. Podrobnosti sú v odkazoch nižšie.

https://www.pravniprostor.cz/clanky/trestni-pravo/dite-jako-svedek-domaciho-nasili-cast-3-trestnepravni-odpovednost-pachatelu

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/obeti-znasilneni-uz-se-nebudeme-ptat-jestli-se-branila-vysvetluje-zmenu-v-zakone_2402081655_kac

Pred prezidentskými voľbami, domáce násilie bolo prioritou aj pre slovenskú  opozíciu. Potom to už nebol problém. Minister spravodlivosti  riešil sťažnosti opozície podané na  Ústavný súd a v Bruseli. Opozícia mala iné závažnejšie témy.

Podobne ako riešil trestný zákon minister spravodlivosti Boris Susko, riešia novelu trestného zákona aj v Ćesku. Prezident Petr Pavel, českí politici koaliční aj opoziční majú na trestný zákon podobný názor ako slovenský koaliční poslanci:

“Trestný systém do značnej miery supluje deficity sociálneho systému, čo je zle. České väznice sú preplnené,“ upozornil prezident Petr Pavel s tým, že štát to stojí veľa peňazí. S klesajúcim počtom personálu stúpa agresivita odsúdených, a to ako voči spoluväzňom, tak aj voči dozorcom. Veľmi rýchlo podľa neho je potrebné predložiť aj návrh novely trestného zákona.  Podľa informácií, ktoré dostal, predpokladá, že to bude už tento rok v septembri. Štát trestá väzením aj trestné činy, ktoré iné krajiny považujú za priestupky.  Denník N zverejnil rozhovor so sudcom Ústavného súdu SR Petrom Strakom. Má podobný  názor ako prezident Petr Pavel. Obsah je zamknutý. Problém je, že bežný občan v uzamknutom článku a médiu sa nemá možnosť zoznámiť s odlišným stanoviskom ústavného sudcu. Iné media sa témou nezaoberali.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/zive-brifink-prezidenta-k-zaverum-debaty-o-vezenstvi-352226

Česká justícia vlani od páchateľov vybrala necelú polmiliardu českých korún. Desatinu z toho dostali obete trestných činov, väčšina peňazí sa presunula do štátneho rozpočtu. Posilnenie peňažných trestov je súčasťou reformy trestnej politiky.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/mene-trestu-odneti-svobody-a-castejsi-penezite-sankce-ministerstvo-chce-snizit-rostouci-pocet-veznu-348427

https://dennikn.sk/4173176/ustavny-sudca-straka-ktory-je-za-miernejsie-tresty-kto-tresta-prisne-je-lubivy-humanizacia-je-krok-spolocnosti-k-lepsiemu/

Debata dlhoročného predsedu Mestského súdu Praha Libora Vávru s dvoma advokátmi a novinárom.

V jednom z mnohých rozhovorov pána sudcu sme mohli počuť jeho názor – kto by mal písať zákony. Pôvodne si myslel, že sudcovia. Zmenil názor. Podľa neho by to mali byť akademici. Pretože ich vyjadrovanie je okrem iného precízne. Príklad – právnici, zákonodarci a ďalšia elita u nás bežne používajú slová aj v prípade neukončeného prípadu: kriminalnici, korupčníci, zločinci, svine, zlodeji-vaši ľudia, mafiáni, dezolati,  atď. V Česku sú to páchatelia, (advokáti hovorili napríklad o bielych golieroch) aj ostrejšie slová v odôvodnených prípadoch. 13 % z kategórie “biele goliere” je oslobodených. Celkovo uspeje iba 4,5 % sťažnosti obžalovaných pri opravných prostriedkoch. Predpokladám, že podobné štatistiky na Slovensku, nikdy neboli. 

Téma domáceho násilia v českých a slovenských štatistikach:

Česko

Vlastné ma neprekvapilo porovnanie štatistík medzi Českom a Slovenskom. 

Podľa údajov z roku 2022 má v Česku skúsenosť s domácim násilím -zažilo ho takmer 30 percent žien a 12 percent mužov. Približne 2500 prípadov domáceho násilia je v rodinách, kde vyrastajú deti.

https://advokatnidenik.cz/2024/05/31/odbornici-i-policie-vitaji-novelu-ktera-ma-pomoci-chranit-obeti-domaciho-nasili/

Vo viac ako polovici prípadov domáceho násilia (56 %) sú v rodine prítomné deti, čo vedie k transgeneračnému prenosu násilia. Polícia v ČR každoročne eviduje približne 500 prípadov trestného činu týrania osoby žijúcej v spoločnom obydlí, cez 70 vrážd motivovaných osobnými vzťahmi a viac ako 700 prípadov znásilnenia. Orgány sociálno-právnej ochrany detí riešia každý rok približne 2500 prípadov domáceho násilia v rodinách, kde vyrastajú deti.

Slovensko: štatistiky sú uvedené napríklad projekte:    Šanca na návrat 2,  národný projekt   EAN 9788097285654  

Zborník príspevkov z medzinárodnej konferencie Omšenie 11. – 13. novembra 2019.

Nepomer je napríklad v počte vrážd – blízke osoby. Porovnanie slovenskej štatistiky údaj   z roku 2017 –  103 obetí vraždy v súvislosti s partnerským násilím.  (strana č. 11) publikácie.

Počet všetkých ohlásených trestných činov  spáchaných partnerom 1568 prípadov.

V publikácii je uvedený príklad zo slovenskej praxe:

 Prípad Ivana Š., ktorý bol v minulosti opakovane súdne trestaný za majetkovú i násilnú trestnú činnosti. Ivan Š. bol odsúdený za nebezpečné vyhrážanie sa partnerke na trest v trvaní  6 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu jeden rok. V čase plynutia podmienečného trestu sa partnerke opakovane vyhrážal, kvôli tomu mu bol mu nariadený výkon nepodmienečného trestu. 

Po prepustení z VTOS dňa 18. 8. 2014 Ivan Š. (42) zastrelil expartnerku, jej matku a nakoniec aj sám seba.

Podľa mňa aj laik, keď porovná § 208 s českou normou vidí chyby. Terminológia  je z minulého storočia. Trestné sadzby oproti česku  drastické. Preto máme napríklad 1568 prípadov domáceho násilia ročne, ale podľa § 208 zvyčajnej niečo nad 150. Preto sa tomuto paragrafu súdy vyhýbajú. Za paragraf 208 odstavec 2, u nás páchateľ môže podľa štatistík a súdnych rozhodnutí dostať podmienku. 

Výsledok 103 vrážd v súvislosti DN oproti 70 v Česku. Nerozumiem prečo sa tvrdí, že u nás za stav v oblasti právneho štátu môže Smer SD. Po nežnej revolúcii Ministerstvo spravodlivosti patrilo Smeru iba 4 roky.  Preto tvrdenie, že za zlý stav v oblasti právneho štátu je zodpovedný Smer SD,  nepokladám za objektívne.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_ministrov_spravodlivosti_Slovenskej_republiky

https://plus7dni.pluska.sk/kauzy/zlata-bana-suskom-zruseny-analyticky-utvar-stal-miliony-eur

Samospravy mestskí aj obecní policajti a zachranari žiadajú opätovné zriadenie záchytiek.

Keď taký “prípad”o ktorých hovoria záchranari  príde namiesto zachytky domov k manželke, deťom, je možné, že to bude musieť riešiť okrem záchranároch aj  polícia, prokuratúra a súdy. Už roky ich záchytky Slovensko nemá. Policajti o probléme hovorili už aj s prezidentkou v roku 2023.

Hlava štátu im prisľúbila apel na kompetentných, aby sa problém vyriešil. “Je to jedna z tém, ktorú na našich pravidelných stretnutiach môžem prebrať aj s pánom premiérom,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Zdroje:  KRIMINOLOGICKÉ MOŽNOSTI  RIEŠENIA DOMÁCEHO NÁSILIA Zborník príspevkov z vedeckej konferencie  s medzinárodnou účasťou konanej  dňa 20. apríla 2017

Britský premiér je rýchlejší, ako minister Boris Susko

17.09.2024

Premier Keir Starmer, bol v roku 2002 vymenovaný za poradcu kráľovnej. Ocenenia, ktoré získal za “služby v oblasti práva a trestného súdnictva“sú uvedené : https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Keir_Starmer Internetové noviny “Česká justicia” píšu: Anglicko a Wales 10.9.2024 predčasne podmienečne prepúšťa 1700 väzňov. Celkom má byť počas septembra a októbra [...]

Najnespravedlivejšie rozsudky, digitálna “spravodlivosť”a za všetky problémy môžu zákonodarci.

14.05.2024

O najnespravedlivejších rozsudkoch hovorí opakovane od roku 2011 – Katařína Šimáčková,- bývalá česká advokátka, sudkyňa Ústavného súdu, sudkyňa, Najvyššieho správneho súdu. Od roku 2021 sudkyňa Európskeho súdu pre ľudské práva. K najpôsobivejším patrí najnovší rozhovor pre českú verejnoprávnu televíziu. [...]

Utýraná spravodlivosť. Volebný zákon treba zmeniť- nedávno zaznelo v prezidentskom paláci.

03.03.2024

Teda zmeniť, podľa pani prezidentky a 3 exprezidentov. Budú zákonodarci akceptovať odporúčanie? Zvládnu poslanci zmeniť volebný zákon ? Dúfam, že moderátori dajú túto otázku aj budúcim prezidentským kandidátom. [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

aces

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 10131x
Priemerná čítanosť článkov: 1689x

Autor blogu

Kategórie